Блог

ВиК инсталация проблеми  решения
27 Май 2024

5 от най-често срещаните проблеми с водопроводната инсталация и как да ги отстраните

1. Течащи кранове
Течащите кранове са често срещан проблем в много домакинства. Те не само предизвикват досадно капене, което може да ви държи будни през нощта, но също така водят до значителна загуба на вода и увеличени сметки. Едно малко капене може да загуби до 20 литра вода на ден, което се натрупва във времето.

Причини за течащите кранове
Течащите кранове обикновено са резултат от износени уплътнения или о-пръстени, които вече не могат да предотвратят изтичането на вода. Други възможни причини включват корозия или натрупване на минерални отлагания, които пречат на крана да се затваря плътно.

Стъпки за отстраняване
Изключете водата: Първо, изключете водоснабдяването към съответния кран, за да предотвратите по-нататъшно изтичане на вода.
Разглобете крана: Внимателно разглобете крана, като използвате подходящи инструменти. Запомнете реда на частите, за да можете да го сглобите отново.
Проверете уплътненията: Извадете и проверете уплътненията и о-пръстените. Ако са износени или повредени, заменете ги с нови.
Сглобете крана: Сглобете крана наново, като внимавате да поставите всички части на правилното място.
Тествайте: Включете водоснабдяването и тествайте крана за течове.
Кога да се обадите на ВиК специалисти
Ако след като сте следвали горните стъпки, кранът продължава да тече, или ако не се чувствате уверени в изпълнението на тези задачи сами, е най-добре да се обадите на професионални ВиК услуги. Професионалистите разполагат с необходимия опит и инструменти, за да отстранят проблема бързо и ефективно.

2. Запушени канали
Запушените канали са един от най-честите проблеми, с които се сблъскват домакинствата. Те водят до бавно оттичане на водата, неприятни миризми и дори могат да предизвикат наводнения, ако не се отстранят навреме.

Причини за запушванията
Запушванията в каналите могат да бъдат причинени от различни фактори. Най-често срещаните включват натрупване на косми, мазнини, остатъци от храна и сапун. С течение на времето тези материали се натрупват по стените на тръбите и постепенно блокират оттичането на водата.

Методи за почистване
Домашни средства: Един от най-простите начини за почистване на запушен канал е използването на комбинация от сода за хляб и оцет. Изсипете половин чаша сода в канала, след това добавете половин чаша оцет. Оставете сместа да действа около 30 минути, след което изплакнете с гореща вода.
Химически препарати: Има много търговски налични препарати за почистване на канали, които могат да разтворят мазнините и остатъците. Важно е да следвате инструкциите на опаковката и да използвате тези препарати умерено, тъй като прекомерната употреба може да повреди тръбите.
Професионални услуги: Ако запушването е сериозно или не можете да го отстраните с домашни методи, обадете се на ВиК специалисти. Те разполагат с професионално оборудване, като водни струи с високо налягане, които могат ефективно да отпушат каналите.
Предотвратяване на запушванията
Използвайте цедки: Поставете цедки над каналите, за да предотвратите попадане на големи частици и косми в тръбите.
Избягвайте изливането на мазнини: Мазнините могат да се втвърдят и да запушат тръбите. Изсипвайте ги в контейнери и ги изхвърляйте в боклука.
Редовно почистване: Използвайте гореща вода или домашни средства за почистване на каналите веднъж месечно, за да предотвратите натрупването на остатъци.
3. Ниско налягане на водата
Ниското налягане на водата може да бъде изключително досадно, особено когато се опитвате да се къпете или да използвате уреди, които изискват силен воден поток. Това е проблем, който може да засегне цялата ви ВиК инсталация или само определени части от нея.

Причини за ниското налягане
Причините за ниското налягане на водата могат да бъдат разнообразни:

Натрупване на варовик: Минералните отлагания в тръбите могат да намалят вътрешния диаметър на тръбите, което води до по-ниско налягане.
Утечки: Незабелязани утечки в тръбите могат да доведат до загуба на налягане.
Проблеми с водоснабдяването: Понякога проблемът може да бъде причинен от външни фактори като ремонтни дейности по водоснабдителната мрежа или ниско налягане в мрежата.
Решения
Почистване на аератори: Аераторите на крановете и душовете могат да се запушат с минерални отлагания. Извадете аераторите и ги накиснете в оцет за няколко часа, след което ги изплакнете с вода.
Проверка на тръбите за течове: Проверете видимата част на тръбите за слаби течове. Ако откриете мокри петна или капки, може да има теч, който трябва да бъде ремонтиран.
Обадете се на ВиК специалисти: Ако не можете да откриете причината за ниското налягане или ако проблемът продължава, най-добре е да се свържете с професионални ВиК специалисти. Те могат да диагностицират и отстранят проблема по-бързо и по-ефективно.
4. Пробити тръби
Пробитите тръби са сериозен проблем, който може да доведе до значителни щети върху вашия дом. Те могат да причинят влага по стените, мухъл и дори наводнения, ако не бъдат отстранени навреме.

Причини за пробивите
Пробивите в тръбите могат да бъдат резултат от различни фактори:

Корозия: Металните тръби могат да се корозират с времето, особено ако водата е с високо съдържание на минерали.
Стареене на материалите: Всички материали имат срок на експлоатация и тръбите не са изключение.
Механични повреди: Неправилна инсталация или външни въздействия могат да доведат до пробиви.
Временни решения
Използване на ремонтни комплекти: Има различни ремонтни комплекти, които могат временно да запушат пробитата тръба. Те включват специални ленти, пасти и муфи.
Поставяне на скоби: Скобите за тръби могат да осигурят временно решение, като притиснат пробитото място и предотвратят изтичането на вода.
Дългосрочни решения
Подмяна на тръби: Най-доброто решение за пробити тръби е тяхната подмяна. Това може да бъде направено само от квалифицирани ВиК специалисти, които разполагат с необходимото оборудване и опит.
Редовна поддръжка: Редовната инспекция на ВиК инсталацията може да предотврати появата на пробиви. Проверявайте тръбите за признаци на корозия или износване и ги подменяйте при нужда.
5. Проблеми с бойлера
Описание на проблема
Проблемите с бойлера могат да включват липса на топла вода, странни шумове и дори изтичане на вода. Това може да бъде изключително неудобно и да наруши нормалния ритъм на живот.

Причини
Натрупване на котлен камък: Минералните отлагания в бойлера могат да намалят неговата ефективност и да доведат до различни проблеми.
Електрически проблеми: Дефектни нагревателни елементи или проблеми с електрическото захранване могат да причинят липса на топла вода.
Износване: С времето бойлерите се износват и могат да започнат да протичат или да се повредят.
Решения
Редовна поддръжка: Почистването на бойлера от котлен камък може значително да удължи неговия живот и да подобри ефективността му. Това може да бъде направено чрез източване на водата и използване на подходящи почистващи препарати.
Смяна на нагревателни елементи: Ако бойлерът не загрява водата, проблемът може да е в нагревателните елементи. Те могат да бъдат подменени от квалифициран електротехник или ВиК специалист.
Професионална диагностика и ремонт: Ако не сте сигурни какъв е проблемът или ако бойлерът продължава да има проблеми, най-добре е да се обърнете към професионални ВиК услуги. Те могат да извършат диагностика и да предложат най-доброто решение.
Заключение
Водопроводната инсталация е важна част от всеки дом, и правилната ѝ поддръжка е от съществено значение за комфортното и безопасно живеене. Най-честите проблеми като течащи кранове, запушени канали, ниско налягане на водата, пробити тръби и проблеми с бойлера могат да бъдат решени както с домашни методи, така и с помощта на професионални ВиК услуги. Важно е да се действа бързо при възникването на проблеми, за да се избегнат по-големи щети и разходи.

Ако се сблъскате с проблеми с вашата ВиК инсталация, не се колебайте да се свържете с местни фирми които предоставят ВиК услуги. Професионалистите разполагат с необходимия опит и инструменти, за да решат вашите проблеми бързо и ефективно. Инвестирайте в редовна поддръжка на вашата водопроводна система, за да си осигурите спокойствие и комфорт в дома.
 

Клиентите за нас

много съм доволна от работата съветите точността и всичко добре обясняват разбираш всичко и страхотни ремонти препоръчвам
Искра Йосифова
Искра Йосифова
 
много съм доволен от фирмата извършила смяната на спирателните кранове работят професионално и бързо благодаря ви
Svetoslav Stefanov
Svetoslav Stefanov
 
любезни учтиви хора които премислят ситуацията първо и след това действат по остраняването на ремонта всичко стана без грешка много сте добри препоръчвам ви
Stefan Denev
Stefan Denev
 
Безкрайно съм доволна от тази фирма че се отзова по спешност и ми свърши страхотна работа
Yoana Dimitrova
Yoana Dimitrova
 
Много се радвам да споделя че фирмата изяви желание и се отзова при препълнен график и ни свърши работа много коректно и професионално от страна на фирмата
Ивайло Деничин
Ивайло Деничин
 
независимо от часа фирмата се отзовава веднага пред входната ви врата идва и си свършва професионално работата точни коректни хора препоръчвам
Margarit Marinov
Margarit Marinov
 
Фирмата реагира много бързо и подходи професионално ако имам нужда занапред бих използвал отново услугите на тази фирма
Emil Marinov
Emil Marinov
 
Имах необходимост и трябваше да използвам услугите на някой фирма и попаднах на абсолютни професионалисти които си гледат работата и са много коректни всеки който има проблем трябва да ги потърси
Alexander Petkov
Krasi Kamenov
 
0884 980 425